LA NOSTRE TERRA, EL NOSTRE POBLE

LA NOSTRE TERRA, EL NOSTRE POBLE. Som de Palol de Revardit i fidels a les nostres arrels!!!!

MAS ALERTA A BANYOLES DEL PERILL D'UN NOU TRIPARTIT !!!!!!

El president de CiU, Artur Mas, ha assenyalat aquest matí a Banyoles que "a CiU hi ha diversitat d'opinions sobre els pactes, em consta, de fa temps, que en Duran Lleida s'inclina pels socialistes, però d'altres dirigents s'inclinen per pactes d'arrel més catalanista, concretament amb Esquerra, i s'han de tenir en compte totes les opinions". Mas ha subratllat que "el que cal recordar és que o CiU te una majoria molt solida, o ni amb els uns ni amb els altres, perquè mentre el tripartit sumi es farà el tripartit". El líder de CiU ha fet aquestes declaracions, des de Banyoles..


Artur Mas ha afirmat que "el que cal és que CiU tingui una majoria molt solida, que després li permeti obrir la ronda de negociacions". "Tot això ara és molt prematur, ens hem de centrar en que CiU sigui vista com aquella formació que li pot donar solidesa, lideratge i projecte, solucions per a Catalunya en un moment delicat pel país", ha afegit, "la resta són especulacions".

Segons Mas, "la gent que no vulgui tripartit, que busqui un projecte més sòlid i amb més capacitat de plantar cara als grans poders de Madrid, el que cal és que s'agrupi al voltant de CiU". "Per fer això cal agrupar gent de tota mena, òbviament el nucli dur és CiU, però Convergència seguirà insistint en el projecte de la Casa Gran del catalanisme, perquè creiem que una alternativa potent al tripartit passa per unir el màxim de gent catalanista, que permeti que Catalunya recuperi imatge, lideratge i solucions en un moment que ho necessita", ha continuat.



Pel que fa als pressupostos de l'Estat, Artur Mas ha afirmat que "estem arribant a la conclusió que els dirigents socialistes catalans estan a favor del PSOE". "De tant en tant, el president José Montilla es queixa d'en Rodríguez Zapatero, però, al final, sempre vota al seu costat en lloc de plantar una mica de cara i defensar els interessos de Catalunya".

ACTE DE FAMILIA AMB ARTUR MAS I SANTI VILA

Si, els que voleu sentir una bona exposició i compartir una estona amb els grans politics catalans el diumenge dia 14 de novembre teniu l'oportunitat a les 12h al pavelló de la farga de Banyoles.
Si l'Artur Mas, en Santi Vila i en Josep Antoni Duran i Lleida compartiran una estona amb la gent del pla de l'estany. Animeu a tothom que vulgueu a venir.
HI HAURÀ JOCS I INFLABLES PER NENS I PARADES D'ARTESANS.

2 MOSTRA DE LA BIRRA I EL VI DE PALOL

Aquest cap de setmana al nostre municipi podrem gaudir de la 2ona mostra de la BIRRA I EL VI amb vins de l'empordà, cervesa artesana, juntament amb productes gastronòmics de les nostres comarques. Per els mes menuts diumenge a partir de les 10h i fins les 19h tindrem inflables gratuits a la zona del pavelló.

L'AGENDA:
Dissabte 13 de les 16h a les 21h FIRA
Diumenge 14 de les 10h a les 19h FIRA
ACTIVITATS DURANT TOTS ELS DIES
tast de vins, cervesa, oli, fotmatge i alliolo de codony. concurs de cata.
el diumenge a partir de les 12h trobada de vespes i a les 14h la cervesa a la cassola.
diumenge de 11 a 13h. TALLER INFANTIL (com s'encenia el foc a la prehistòria)
TALLER ELABORACIÓ DE CERVESA ARTESANAL
SERVEI DE BAR AMB BARBACOA I TASTETS DURANT TOTA LA MOSTRA
ENTRADA GRATUITA

OBRES AL NOSTRE CASTELL

Ja ens queda ben poc per gaudir del nostre Castell. Si, aquest matí fent un tomb pels volta'ns del Castell he vist l'estat de les obres de rehabilitació i la veritat que per molt que el miri sempre veig alguna cosa que m'atrau i que no me'n havia adonat.
Aquest estiu fent una visita d'obra vaig poder gaudir d'un espectacle amb l'estat interior del castell, si l'heu vist com era quan es faci la primera visita desprès de les obres quedareu bocabadats del nivell detallista en que s'ha restaurat el nostre castell. Be, us poso unes fotos a dia d'avui de l'exterior, espero les disfruteu!!!!!


SANTI VILA IL.LUSIONA A LA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE

Santi Vila, alcalde de Figueres i cap de llista de CiU per Girona a  les eleccions al parlament de Catalunya va omplir aquest passat dijous  la sala de la llibreria Altell de Banyoles amb la presentació del llibre “començar il·lusiona”, on molts assistents van tenir que seguir l’acte de peu ja que no hi havia ni una sola cadira lliure.
L´acte que es va inciar a les vuit de la tarda d’aquest passat dijous va estar conduit per regidors del grup de CiU de Banyoles, que van voler fer costat al candidat en la presentació del seu llibre a Banyoles.

Vila va manifestar que havia escollit el municipi per aglotinar tots els municipis del pla de l'estany. Palol no va faltar-hi amb la representació del Jordi Xargay, Ramon Vila, Joana Bassols i jo mateix. A l’acte que hi van assistir més de 50 persones, es va fer entrega a tots els presents de forma gratuïta d’un exemplar del llibre que en acabar la presentació molts van ser els que van demanar al candidat per Girona a les eleccions del parlament que els hi signés.
Santi Vila va parlar del llibre presentat i del canvi que necessita Catalunya.

OBRES DAVANT L'AJUNTAMENT

Si heu passat aquests dies per davant de l'ajuntament haureu vist que estem en obres. Doncs aprofitant les obres d'adequació i rehabilitació del castell, s'han iniciat els treballs per soterrar els serveis de les línies de telefon i llum del nucli de Palol.

CAMINANT PER PALOL......

Si aquest matí tenia temps i necessitat de fer-ho. He fet una de les meves sortides preferides al voltants del nostre municipi i us he de dir que he xalat de debò amb el dia tant fantàstic que fa. Les imatges dels nostres boscos i camins ha fet que juntament amb el cel ras i net complementat del ventet purificador deixessin meditar de tantes i tantes coses que et passen pel cap....
Des-de Can Vila he gaudit d'una imatge espectacular del Pirineu i el silenci de l'entorn de Palol m'ha fet estar en punt fora de la terra. Ja se que els que no sou d'aquí us pot semblar una imatge una mica esgarrifosa, Peró aquestes sensacions s'han de provar per poder valorar i avui ha estat una suma de moments naturals i d'energies......

PROGRAMA VIURE AL POBLE DE LA GENERALITAT

Palol de Revardit ha rebut una subvenció de 378 mil euros dins el programa "Viure al Poble" de la Generalitat. Els diners serviran per al desenvolupament de nous espais i itineraris entre el Castell i el riu, a més de potenciar actuacions de dinamització municipal com un mercat mensual.

Palol de Revardit és un dels set municipis gironins seleccionats per rebre la subvenció del programa "Viure al Poble". L'objectiu del Govern és reactivar l'economia i evitar el despoblament dels municipis de menys de 2.000 habitants. Els municipis gironins rebran un ajut global de 3,4 milions d'euros per revitalitzar el patrimoni cultural i natural i potenciar les infraestructures turístiques i econòmiques.

Concretament, Palol de Revardit rebrà 378 mil euros que destinarà al desenvolupament de nous espais entre el Castell i el riu. L'alcalde, Jordi Xargay, ha detallat que aprofitant la rehabilitació del castell medieval de Palol, aquest punt s'establirà com a centre d'interpretació del territori. Aquest serà el punt de partida d'una xarxa de camins que uniran els espais més importants del municipi, com el pou de glaç, el pont romànic i els diversos nuclis que conformen Palol.

A més, també es duran a terme diverses actuacions de dinamització del municipi, com l'organització d'un nou mercat mensual. Tots aquests projectes es desenvoluparan en dues o tres fases, que s'allargaran fins al 2013. Les primeres accions es començaran a desenvolupar a principis de l'any vinent.

Palol de Revardit ha estat seleccionat d'entre una setantena de pobles de tot Catalunya per participar dins el programa "Viure al Poble" de la Generalitat. Agullana, Avinyonet de Puigventós, el Far d'Empordà, Vilamaniscle, la Tallada d'Empordà i Argelaguer són la resta de municipis gironins que rebran aquesta ajuda del Govern, que al conjunt de la demarcació deixarà 3,4 milions d'euros.

SON FIRES A BANYOLES!!!!!

Les Fires passades pel sedàs del tacte, el gust, l'oïda, la vista i l'olfacte han servit per mi una experència de records a un temps passat. Podria repassar amb imatges com els sentits comparteixen els records de Fires, des dels ulls expressius i il·lusionats dels nens, les olors de la pedra humida i la flaire de castanyes i moniatos tenen el seu moment, abans de recordar «les mans desgastades dels firaires», el soroll del «cric crec de les fulles trepitjades i la ventada que xiula pel carrer», o els gustos del moment actual «amb el salat de la crisi econòmica», «la dolçor de la gastronomia». Bé avui torna a tocar anar a fires de banyoles i que els petits disfrutin igual o mes que quan fa anys ho feiem nosaltres.

NOU RESTAURANT PETROESTANY A PALOL DE REVARDIT


La familia Ribas ja´ha obert el restaurant al costat de la betzinera de Palol. T’agrada la tranquil·litat i bons aliments?, t’agraden els menús de qualitat?, t’agraden els sopars a la carta amb productes de temporada en un ambient tranquil i acollidor? Ja l'has trobat!

Al Restaurant Petroestany a Palol de Revardit obren de dilluns a diumenge de matí al vespre.

Els dies que hi hagi partits de futbol obren especialment el restaurant, disposen de Gol TV amb tots els partits.

Si ets una colla i vols fer un sopar un dia  el restaurant Petroestany de Palol  ho farà encantat.. Consulta els menús per colles son excel.lents.

També tenen menjar per emportar, pots consultar la  carta , fer la comanda per telèfon concretar l’hora de recollida i ja està així de fàcil.
Telefon de contacte 972596570 i email petropalol@terra.es .

FEINES ALS HORTS A L'OCTUBRE

DITES POPULARS
•A la tardor ni fred, ni calor.
•Octubre finit, raïm recollit.
•Pel Pilar el tord ve i l’oreneta se’n va.
•Quan l’octubre va a la fi tots els ocells d’hivern ja  són aquí.
•Les mosques per Sant Narcís (dia 29), en cada  picada en mates sis.
•Quan al octubre plou, el rovelló es mou.
•Octubre tronat, hivern nevat.
FEINES ALS HORTS
 Sembrarem: cebes, enciams, bledes, escaroles, raves, pèsols, julivert (per sembrar-lo caldrà buscar un lloc sec i exposat al sol), faves, espinacs.
Trasplantarem: bròquils de primavera.
Recol·lectarem apis, cebes, cols de Brussel.les, safrà, carbasses bròquils, pastanagues, tomates, bitxos.
Cal mantenir net l’hort de les primeres fulles que cauen.

EL DIA 28 DE NOVEMBRE S'HA DE VOTAR

El dia 28 de novembre teniu una oportunitat per trencar tòpics! Aneu a votar massivament! Convenceu-vos a vosaltres, a familiars, amics i companys de feina que hi vagin! I voteu a qui vulgueu, però sobretot feu-ho!
Per què? Doncs perquè si vosaltres no aneu a votar, el vot d'algú altre decidirà per vosaltres! Algú altre decidirà sobre coses que us afectaran en la vostra vida diària i que possiblement amb el vostre vot hauríeu pogut canviar.
Jo ho tinc clar! Votaré CIU!
Davant d'aquells que fa setmanes que es tiren els plats pel cap parlant d'avortament, de crisi de dretes, d'avions militars pagats per tots per anar a actes de partit. I un tip de coses més per desviar l'atenció i aconseguir que molt poca gent vagi a votar el dia 28, l’Artur Mas no és cap prepotent que el partit el tingui al davant per passar el temps.

És un home jove, fresc, que sap de què parla i que té uns objectius molt clars per assolir durant els anys que sigui president: aconseguir que Catalunya sigui la porta d'Europa: els nostres ports han de ser la principal porta d'entrada de la riquesa d'arreu de món per redistribuir-la a tota la Unió Europea! Defensar la llengua catalana perquè tingui el tractament que ens mereixem. I aconseguir que el tren d'alta velocitat i de mercaderies que uneixi totes les capitals europees passi per Catalunya.

Ports, trens, llengua, país! Coses que a Palol i Catalunya  coneixem bé! Perquè volem sortir de la crisi amb un horitzó il•lusionador i amb garanties! Perquè volem que el nostre poble tregui el màxim rendiment, el 28 de novembre votaré amb tota l'energia a l’Artur Mas!

Ara, que ningú decideixi per tu!

2ona FIRA DE LA BIRRA I EL VI DE PALOL DE REVARDIT. 13 i 14 NOVEMBRE


La Fira del Vi i la cervesa de Palol de Revardit és una oportunitat única per conèixer els cellers i els seus vins procedents de tota la geografia, aquest fet és un símptoma clar i evident de consolidació professional i de qualitat en aquesta segona edició. En aquesta nova edició comptarem amb mes cellers que ens presentaran les seves novetats, on l'interès rau a trobar i reconèixer aquests vins juntament amb l'excepcional que hi ha a cada un d'ells.
El lema de la Fira és LA FIRA DE LA CULTURA I EL CONEIXEMENT DEL MÓN DEL VI I LA CERVESA. Veniu a gaudir AMB SAVIESA!, I ens servirà per conèixer els rituals de la degustació ens permet entrar en el món dels sentits mitjançant aromes, matisos, notes, colors i gustos diferents, aguditzats.
Aquest proper 13 i 14 de novembre el municipi de Palol de Revardit celebrarà la segona edició de la Fira de la birra i el vi, protagonitzada pels vins de l'Empordà i la cervesa artesana, productes als quals  acompanyaran  la gastronomia del Pla de l'Estany. La fira es celebrarà durant tot el dia a la zona del pavelló, i  inclourà diversos tallers (de tastos de mel, oli i formatges), així com un concurs de tast obert de vi per a aficionats.

PALONENCS I MADRILENYS NO ENS ENTENEM!!!!!

Us explicaré una breu història de la meva incursió de 1,5 mesos a Madrid, font de la meva feina. Ja sabem que "Madrit" té la culpa de totes les coses dolentes que patim els catalans. Per això abans d'aterrar a Barajas vaig comprovar l'estat de les pintures Siux al meu rostre, tot manifestant la meva condició ètnica palonenca.

Crec que vaig passar desapercebut. Tot caminant per las
Rozas, ningú es va adonar de la meva singularitat ètnica palonenca i menys al ser ros. Només quan vaig demanar un "tallado" a un bar, la cambrera em va somriure amb picardia i em va fer l'ullet. Ara que ho penso, li hauria d'haver demanat un biquini, a veure què hagués passat.

Després de varis dies mig envoltat de
cowboys madrilenys, vaig començar a notar el seu recel/admiració una cosa molt diferent que es difícil explicar cap a la meva persona i la dels companys catalans. Som diferents i molt, ells ho saben i nosaltres en som conciens. Nosaltres som clars, transparents, sociables i legals mentre els cowboys son xulescos, prepotents, envejosos i poc sociables. Com a bon català i palonenc crec que mel's vaig posar a la butxaca, saben tant ells com jo que tot era una mascara de cartró del Tiboli i que perdia el primer que li caigués. A mi no em va caure i a copia dels dies els cercles van anar essent mes tancats i reduïts fins que al cercle dels catalans vam quedar valencians i sevillanos.

No eren festes a Madrid, però es podia veure la perversitat madrilenya en tot el seu esplendor: quina
movida hi ha a Madrid!!! A totes hores i a tot arreu, pots veure la fauna complerta al carrer. Molt millor que l'arca de Noé. A la zona de bars hi havia gent de totes les ètnies i amb tots els trets diferencials possibles. El barri de Huertas era ja el súmmum del tret diferencial. A veure si Zerolo s'anima a fer l'Estatut de Huertas, nacionalitat històrica.

Al carrer ningú es fixava en quin idioma parlaves, ni si els teus cognoms son xarnegos o de la ceba. Ni cebes, ni pastanagues. Els amics
cowboys del curs de formació, inclús parlaven una mica de català, per tal de mostrar-se propers. És que son molt intel·ligents!!! Es nota que tots tenen carreres i la meitat són funcionaris de nivell no sé què.

Els menús dels restaurants turístics estaven escrits en anglès. I plens de turistes!!!

Divendres a la nit vaig tornar a casa. Ho vaig notar quan, després de passar per
Lleida, al tren van dir: "Propera parada... Next stop... Próxima parada..." En aquest ordre. Llavors vaig pensar: "Welcome to the tribu".

Vaig tornar viu a Palol de la meva expedició madrilenya. És una experiència que recomano a tothom. Viatjar al centre cura moltes coses i en potencia moltes altres; el nacionalisme.

ELS NOUVINGUTS A PALOL

Palol de Revardit és un municipi encantador, amb les seves avantatges i inconvenients com la resta de municipis de Catalunya. Actualment té una població d´uns 480 habitants, havent-se produït un augment anual d'uns 50 habitants els últims anys.
Aquest ritme de creixement ha comportat que ara els nouvinguts de Palol representem només el 25% de la població total.

La majoria dels nouvinguts portem l'etiqueta que està de moda: verds ecologistes i sostenibles. Vivim en cases unifamiliars amb jardí, piscina i força gespa; disposem, com a mínim, de 2 vehicles (normalment un és un tot terreny que consumeix i contamina més) i, per tal de mantenir les aparences (o pot ser per fer callar les seves consciències?) 4 o 5 bicicletes als seus garatges…..

Veient totes aquestes contradiccions els palonencs de tota la vida es queden bocabadats i reàcits a la integració. La veritat s’ha de dir que s’integra al poble el que vol, no el que el deixen.

De la lectura de les notes precedents podem extreure la conclusió que l’argumentació sobre els nouvinguts implica un debat carregat de raons, sentiments i de classificacions complexes. La meva proposta, dins l’àmbit comunicatiu, és el comportament assertiu i empàtic. Entenc per asserció la conducta discursiva “pròpia de les persones madures, que senten un respecte tant per elles mateixes com pels altres i que són capaces de fer-se valdre, de reivindicar el que els pertoca, de demanar el que creuen que s’els deu”, i que ho fan de manera cooperativa i específica, tot escoltant activament els altres per comprendre els seus sentiments i per respectar l’autoestima dels seus interlocutors. Tanmateix, els suggeriments tècnics, inclòs un codi ètic de la comunicació mediàtica, no ho són tot.
I, tanmateix, és obvi que la causa de l’increment poblacional no és privativa de la gent que “ha escollit el nostre poble per viure-hi” ni tampoc és un fenomen espontani o singular a Palol de Revardit. El que crida l’atenció, però, és la mera apel·lació a la “identitat pròpia” com a solució als inconvenients ideològics del ràpid creixement. Jo faig avinents la solució i el problema:

A Palol tenim, i és així, una identitat pròpia i a més com a municipi que afortunadament tenim una barrera natural que és el plà de l’estany i, per tant, doncs aquesta identitat tenim de conservar-la. Es difícil, es problemàtica perquè venint tanta gent, doncs, de sobretot de la ciutat de Girona, doncs, s’ha de fer quelcom… doncs perquè no només la gent anés a casa a dormir sinó perquè en aquestes dates de la Festa Major la gent s’hi quedés.

És el clam “Palol, nosaltres sols”. Aquesta idea solemne i hermètica d’identitat no ha passat desapercebuda, qui critica el fet de “parlar del nostre patrimoni com un senyal d’identitat, com unes arrels que ajuden a arrelar, i valgui la redundància, els nouvinguts al municipi”, alhora que expressa el seu escepticisme sobre l’efecte del coneixement dels monuments en l’acollida de la gent. I afegeixo que “la manera de viure la identitat palonenca és diversa i, sense cap mena de dubte, se li superposen (…) altres identitats: metropolitana, gironina, catalana, espanyola, europea…

En un poble que no para de créixer no és fàcil trobar un punt d’encontre entre aquells que s’arrapen a la nostàlgia vilatana i els que vénen bàsicament  a buscar qualitat de vida. Ens cal anar definint paràmetres de patriotisme ciutadà o cívic, on la implicació en la gestió de la cosa pública en constitueixi l’element central.

Dues idees es desprenen d’aquest passatge i que, ja per concloure, vull remarcar. La primera és la de l’existència de diverses comunitats, una realitat a la que cal apropar-se amb esperit obert i perspicaç, el coneixement mutu i el respecte dels valors de les comunitats com a via de progrés social. La segona moralitat, que els principis democràtics són el millor espai de retrobament cívic i de construcció d’identitats inclusives i igualitàries. Això significa viure i conrear la cultura pública de la convivència, que, “és un àmbit de participació a través del qual s’expressa la nostra pertinença a una comunitat moral d’homes lliures”. En definitiva, la identitat és creació, i no mera adhesió, és l’exercici d’unes responsabilitats cíviques i la coparticipació en les conseqüències, per tal de promoure la dignitat individual, el respecte mutu, l’interès actiu pels altres i el sentiment de pertinença a la comunitat de Palol, com a poble obert.
Ara us he de dir que després de viure a Palol en un periode tant curt com son 5 anys em considero palonenc  i defenso els drets del poble com si portes 50 anys vivint dins la contrada. Entenc els valors de la gent, els comparteixo i els ensenyo a la gent nouvinguda. El meu missatge es, no perdem el que ha costat tants i tants anys de tenir; IDENTITAT.

LA DESTRAL DE CAN SOLER

Els traginers van esdevenir durant centúries un dels principals elements dinamitzadors del territori. Feien possible l'intercanvi tant de mercaderies com d'informació entre masos, pobles i ciutats, els habitants dels quals romanien fortament ancorats al seu entorn més immediat. La vida dels traginers era duríssima. Els trajectes per terra durant aquells segles eren molt dificultosos i llargs i els viatges comportaven molts perills i riscos. Un viatge podia durar dies. Ben sovint eren assaltats per bandolers que els atacaven per robar-los els diners o les mercaderies. També havien de suportar tota mena d'inclemències meteorològiques. Bona part de la població masculina es dedicava a fer de traginer i negociant i, al poble, solament hi quedaven les dones que s'ocupaven de la casa i els nens.
Aquest va ser el cas d'en Vicenç Soler de cal Ferrer que portava tota classe d'eines a tots els masos de les nostres contrades. En un d'aquells viatges fent de traginer va anar a caure a Can Caselles de Salt on vivien la familia Gifre, cinc germans que feien de pagès, treballaven la terra i els agradaven les sardanes com a bons catalans. El mas era molt gran igual que les terres a treballar. Doncs sí aquí vivia el meu avi Conrad, ell era un dels germans i de ben segur quan va veure la qualitat de les eines que portava en Vicenç en va comprar un grapat per poder fer mes fàcil la feina al camp. Els Gifre sempre els ha agradat cuidar les coses i conservar tot el que tenien i amb aquestes que després d'un segle i sense haver estat mai gaire atent de totes les eines que es guardaven a casa dels meus avis vaig agafar una destral que en prou feines podia aguantar. Era una destral gegantina, pesava com un burro mort i vist a les d'ara la podrríem catalogar de pre-historica. La vaig agafar per no comprar-ne una i ja que tinc foc a terra i poder anar a fer una mica de llenya. El primer dia que la vaig fer servir va ser el dia de la nevada i penseu que me'n vaig fer la pell. Després d'una hora de tallar tronquets vaig desistir de tant feixuga feina, la destral pesava, no tallava i no se si pesava mes el ferro o la fusta. Vaig quedar llomat!!!
Bé vist que el servei que va fer la destral no era el que jo buscava vaig creure oportú que una eina amb tant valor sentimental com tenia per mi l'havia de cuidar i qui millor que en Salador de can Soler per esmolar-la i fer una posta a punt. Vaig anar a la ferreteria i li vaig dir al Salvador que si podria esmolar la destral. Ell al veure aquella peça ja va dir; don carai has tret aquest mort?
Jo li vaig explicar que era de la masia del meu avi i que la volia recuperar.
Després d'una setmana i de passar casi cada dia per la ferreteria i la Joana sempre dir; no se pas......
Vaig plantar-me i el demanar explicacions la Joana va dir-me que en Salvador volia parlar amb mi sobre la destral. Carai vaig pensar, ara s'ha de parlar com si fos un problema greu esmolar una destral.
Quan en Salvador va veure'm dins el magatzem de la ferreteria va començar a fer-me una serie de preguntes que semblava la Gestapo; d'on has tret aquesta destral? Qui te la donat? On era? Qui la tenia? Bé jo vaig respondre el que sabia, Peró no entenia res.....
Tot seguit diu;
Aquesta destral no es teva. Aquesta destral es meva. OstresSalvador si ho arribo a saber que podria portar tants problemes no la porto!!!!!!
De cop va netejar el llom de la destral que tenia al ferro marcat Soler. Vaig quedar parat i va explicar-me que aquella eina el seu pare o el seu avi l'havia fabricat a la ferreteria. Llavors va ser quan va dir-me si li podia donar per el seu valor sentimental i que tries la destral que volgués de la ferreteria. Bé ràpidament vaig adonar-me que el valor sentimental del Salvador era molt mes gran del que podia ser per mi i a dia d'avui està exposada a l'entrada on guarda eines històriques i familiars.
Només us vull dir que on trobarem una botiga, concessionari o comerç que us puguin fer un rènting d'un segle? Desprès d'un segle de fer servir una eina en Salvador va donar-me'n una de nova.

JA TENIM BOLETS A PALOL!!!!!

Sí, a Palol ja ha arribat la tardor, els bolets adquireixen un cert protagonisme, tant a la taula, on qui més qui menys els inclou en algun plat dels seus àpats, com per l'activitat de lleure, ja que cada vegada hi ha més gent que quan arriba la temporada, destina algun dia per anar al bolet.

El que no hem de fer?

Remenar la pinassa o el substrat.
Utilitzar rampills o altres estris per "pentinar" el bosc.
Arrancar o destrossar els bolets que no ens hem d'emportar.


EL QUE SI CAL FER:
Aixecar la pinassa amb compte i tornar-la a deixar com estava.
Arrancar o tallar els bolets amb compte de no destrossar res.
Col.locar els bolets en un cistell amb les làmines cara avall.

EL MEU VEÍ SENGLAR

Avui voldria aprofitar les meves hores lliures per parlar del senglar.
No faré una descripció en detall de la seva ecologia, distribució ni anatomia però si comentaré certs aspectes que poden ser interessants per comprendre l'actual situació d'aquesta espècie als nostres ecosistemes.

El porc senglar, també anomenat  (porc salvatge), ha estat sempre associat als nostres ecosistemes forestals. Val a dir que al llarg dels anys aquesta espècie ha competit clarament amb l'home pels recursos naturals. Aquest fet sempre ha implicat que l'home i el senglar no tinguéssin massa bona relació.
El cas que ens ocupa és molt similar al del llop, aquella espècie per tothom tant endimoniada però que també tenia una funció dintre l'ecosistema. Per aquest motiu, voldria remarcar les diferències ecològiques significatives més importants entre aquestes dues espècies;

·Els hàbits alimenticis del llop com a espècie clarament carnívora i els del senglar, totalment omnívor.

Com ja sabem, el llop també competía pels recursos amb l'home, segurament de manera més important encara que el senglar. Els comportaments del llop han estat força estudiats i per la xarxa o per mitjà d'estudis científics en podeu trobar informació, és d'allò més interessant. D'alguna manera sempre hem mirat d'esbrinar la raó per la qual un llop pot matar moltes preses i seguidament abandonar-les. En aquest sentit, sé que hi havia molts estudis per explicar aquest comportament, clarament evolutiu.

Podriem dir que l'home ha tingut sempre temor al llop pel fet que aquest sigui un depredador carnívor del seu bestiar però també perillós en cas d'un possible enfrontament. El que no sap la gent és que històricament el porc senglar també ha estat una espècie força odiada per la societat.

Antecedents històrics

Cal només remuntar-nos 50 anys enrere, en aquests temps molta gent depenia del que plantava o pasturava. El senglar era una espècie que sovint feia emprenyar a tothom (arrancava totes les patates) i molt llaminera (si tenia aliment de sobra només menjava els brots tendres). Evidentment això implicava que fos una espècie perseguida, tal i com ho era el llop. És per aquest motiu, que el senglar únicament es refugiava a les zones més altes de les muntanyes i allà on l'home no hi feia acte de presència. Senzillament el senglar era una espècie que es matava perquè provocava pèrdues en cultius i pel delicat moment que es vivía al païs. Com que l'home feia acte de presència a pràcticament tot arreu, el senglar era considerada una espècie molt escassa i fins i tot amb cert risc de desaparèixer, tal i com estava el llop. En realitat, als 50 únicament podiem trobar senglar als racons més inòspits perquè fora d'aquests la mort era segura. En desconec l'origen, però la "batuda del senglar" de ben segur té alguna relació amb aquest context i probablement amb èpoques més antigues.

No obstant això, el senglar s'espavilava prou bé a les grans altures i va aprendre a tenir por de l'home.

Canvis de tendència

La millora de la situació econòmica, la revolució industrial, l'abandonament dels cultius o pastures de menys qualitat (i demés) provocà que el senglar pogués ampliar la seva àrea de presència i fins i tot, d'ocupació. Les conseqüències foren que a més d'ampliar territori, pogués ampliar poblacions.
A partir d'aquest moment el senglar deixava de ser ésser maleït i anava ampliant territori. Com que és una espècie omnívora, es podia espavilar fàcilment menjant el que fos (arrels, petits bitxos, fruits silvestres...).
El senglar deixava de viure als cims de les muntanyes i passava a ocupar les parts mitjanes de les muntanyes.

Situació actual

Hom parla de l'actual auge del senglar. I és veritat, de senglar se'n pot veure a tot arreu.
Tothom especula les possibles raons d'aquest augment increïble de poblacions de senglar. Les teories que corren més són les que el senglar s'ha barrejat amb el porc comú (de granja) i per tant pot arribar a tenir més raions. També es diu que el seu hàbitat ha millorat moltíssim.
Tot plegat és cert però m'agradaria reflexionar sobre aquest tema.

Cal tenir en compte que actualment el senglar és l'espècie que ocupa l'últim lloc a la xarxa tròfica, és a dir, cap organisme més en l'ecosistema és capaç de controlar les poblacions de senglar.
Normalment els organismes que ocupen l'últim escaló de la xarxa tròfica són organismes amb grans necessitats territorials, amb grans necessitats de consumir preses i de depredar-les i per tant, les seves poblacions no seràn extremadament abundants sinó que es veuran clarament relacionades amb les poblacions dels depredats.
En el cas del senglar això no passa. El senglar és una espècie que menja de tot. Si no té bitxos, arrencarà arrels, si no té arrels s'espavilarà amb els rostolls... A més, el senglar és una espècie de comportament nocturn que pot arribar a fer 40 o 50 quilòmetres amb una nit tranquilament. A més, els seus òrgans sensitius són extremadament delicats, cosa l'hi permet trobar de tot allà on sigui i a la distància que sigui. Per tant, és molt important arribar a la conclusió que segurament mai tindrà limitacions alimentícies i si les té, serà amb poblacions extremadament elevades (sería bo plantejar-nos si aquestes podrien danyar significativament l'ecosistema forestal).

Perquè el senglar té aquest comportament?? Senzillament perquè l'únic factor que limitava les seves poblacions eren els seus depredadors, abans l'home i el llop i ara inexistents.
Penseu que la xarxa tròfica va en ordre decreixent, com he dit, de manera natural el senglar no està programat per ocupar la última posició de la xarxa tròfica i per tant, posseeix els comportament necessaris per omplir els buits causats per la depredació. És claríssim que aquests comportaments evolutius són la seva condició d'omnívor, una major reproducció en comparació amb el llop, uns òrgans sensitius molt desenvolupats, requeriments d'hàbitat no molt específics etc.... Per tant, si no té depredació aquests mecanismes evolutius continuen i finalment les seves poblacions no paren de créixer.
El llop, pel contrari, al ocupar l'últim escaló de la xarxa, és una espècie amb requeriments alimentícis molt específics, tal com es demostra amb la seva condició de carnívor. També té requeriments territorials amplis i poc degradats. Tot plegat no és una prova més que es tracta d'una espècie més delicada i juntament amb la gran persecució, va provocar la seva desaparició al territori.

Sobre la millora de l'hàbitat això també és evident tot i que no és gaire ambiciós en aquest sentit. Tot i que segurament el més correcte sería dir que té gran quantitat d'hàbitats i territori on hi pot viure tranquilament sense preocupar-se de l'atac de cap depredador.
En fi, us ho deixo perquè pogueu reflexionar una mica.
Com passa amb els coloms, ara és una imatge típica veure la perifèria de Barcelona dónar menjar als senglars, no és que siguin barrejes entre porc senglar i porc comú, senzillament el senglar ha vist que lluny de ser tirotejat, l'home l'hi dóna menjar. Senzillament s'ha acostumat a l'home i sap que al seu costat tindrà menjar fàcil. Evidentment no s'ha de moure, no ha de suar per la nit i l'hi és molt fàcil anar sempre al mateix lloc ja que sap que hi haurà gent inconscient amb trossos de pa a la ma.
A més, cal anar amb compte (això sempre) per la nit dónat el comportament del senglar, a més d'un l'hi ha costat cara la broma d'impactar el cotxe amb un senglar...


Com podeu veure és una espècie tot terreny, i la naturalesa no les crea precisament per fer bonic, serà que hi havia algú més al seu davant...

EL PAGÈS A PALOL

Davant els continus atacs que pateix la nostra agricultura, em pregunto: pot existir el mitjà rural sense agricultura? Davant l’evidència dels beneficis de l’activitat agroramadera per a la supervivència dels nostres pobles, sistemàticament em responc que no. I és que més enllà d’assegurar-nos els aliments, els nostres agricultors tenen cura de l’entorn i fixen la població en territoris que d’altra manera tindrien un futur complicat. No hi ha dubte que sense els recursos i la mà d’obra del camp els nostres joves multiplicarien el seu èxode a les grans ciutats i es perdria bona part del patrimoni natural i històric. Caldrà fer tot el possible perquè els pocs que vulguin seguir sent agricultors no hagin de sofrir les actuals angoixes econòmiques. Seguirem oposant-nos a les subvencions? Seguirem demanant productes de països tercers perquè són més barats? L’aparició de les grans ciutats i la urbanització de bona part del territori han fet que la pagesia es transformés. Actualment a Palol de Revardit hi ha una agricultura periurbana i, amb l’especialització del monocultiu, l’elaboració final de moltes produccions s’ha traspassat a les cooperatives. Molts pagesos, a la recerca de donar un valor afegit al producte, han decidit recuperar la manera de fer dels avantpassats.La professió de pagès és indeslligable de la geografia que l’envolta, del clima, de la naturalesa i del tracte amb éssers vius, amb plantes i animals. És fruit de les experiències i dels coneixements acumulats al llarg de generacions respecte del que la natura pot produir i del que reclamen els homes per alimentar-se. La supervivència depèn de la relació amb l’entorn. Els pagesos tenen com a llegat els camps i la masia de les generacions que els han precedit i quan exploten la terra saben que se n’aprofitaran els néts. I és que Palol s’ha transformat en una gran poble i l’asfalt ha arribat a molts racons. Així, el sòl agrícola és actualment de reserva i existeix segons les necessitats del poble. L’agricultura palonenca és, en definitiva, de proximitat, perquè els pagesos venen als habitants de la gran urbs. És també una agricultura periurbana. La urbanització d’àmplies superfícies ha expulsat de moltes zones els pagesos, que aprofiten el coneixement dels gustos del mercat proper que han d’atendre. Una altra conseqüència de la urbanització de la societat és que l’alimentació s’ha convertit en un fet abstracte. El consumidor no acostuma a qüestionar-se l’origen del producte, si és d’un camp proper o d’un país llunyà, qui l’ha conreat o les tècniques que s’han utilitzat. En resum, l’alimentació s’ha mercantilitzat i s’ha convertit en un producte d’intercanvi impersonal.Com denota el volum de la construcció de moltes masies, antany a les cases de pagès hi vivia molta gent: l’amo, l’hereu, els altres germans cabalers, la família extensa, mossos i pastors. Eren centres de producció, on es feia el vi, es molia la farina o es produïa oli. A més, s’engreixava el porc i s’elaboraven embotits i formatges. Mentre que en algunes masies es feien bótes de vi, en d’altres es cosien espardenyes i sàrries per carregar els animals. El pagès no tan sols ocupa i gestiona un territori i produeix aliments, sinó que també com a agricultor ha de preservar el medi, mantenir el paisatge i conservar la biodiversitat. En els moments de crisi i d’escassetat, torna a tenir importància la producció d’aliments. La societat demana poder menjar productes de qualitat i saludables. Es tracta d’assegurar la sobirania alimentària del país en el sentit de ser capaç de decidir quin tipus d’alimentació es vol, tenint en compte les tradicions, el tipus de cultiu, la manera de fer i de pensar. En definitiva, la geografia, el clima, la cultura i les tradicions marquen les pautes de l’alimentació.Actualment, la major part de l’agricultura a Palol és integrada. Aquest tipus d’agricultura, que utilitza el símbol de la marieta i redueix al mínim l’ús de productes químics, es fa servir sobretot en les produccions hortofructícoles. És el que es podria considerar una agricultura ‘responsable’, ja que segueix els protocols de les bones pràctiques agrícoles, és a dir, l’‘ús i costum de bon pagès’. L’agricultura no hauria de ser la fabricació de proteïnes al mínim cost possible, sinó la producció d’uns aliments sans que alhora són transmissors de la cultura dels avantpassats. Per tant, no tan sols s’ha de valorar com un model de producció econòmic, sinó també social. A la societat del segle XXI, al món rural conviuen grups socials que treballen en l’oci, el turisme i les indústries artesanes, i els pagesos, que són minoria. Els que passegen, a peu o en bicicleta, i van a recollir bolets, espàrrecs o caragols tenen una visió diferent sobre l’espai rural, amb història i cultura pròpies. S’ha de trobar l’harmonia entre els que pretenen inventar una nova natura i un món que arrossega segles d’història.Els pagesos tenen els coneixements que els ha donat la gestió del medi de producció, la terra, i l’experiència acumulada, amb èxits i fracassos, al llarg de generacions.No es tracta de veure els pagesos des d’un punt de vista folklòric. Són homes i dones que produeixen aliments en un territori en evolució i que al llarg del temps han acumulat uns sabers que es podrien perdre i que no haurien de reduir-se a l’àmbit del museu. S’ha de potenciar l’agricultura amb denominació d’origen i distintiu de qualitat, diferenciada, que no vol que la nova cultura alimentària sigui la que marquin les grans cadenes de distribució homogeneïtzadores arreu del planeta. Així, es dóna valor a uns productes, pròxims a la natura i al territori, i a un grup social, el dels pagesos, que es resisteix a perdre la identitat.
Miquel Martinez
Regidor de cultura de Palol de Revardit

El futur del reciclatge de llibres

La imatge dels nostres fills carregant a l’esquena motxilles d’un pes considerable, és tan habitual, com els col·lapses circulatoris al voltant dels centres a l’hora d’entrada i sortida. Pocs són els pares que, en algun moment, no hagin temut per les conseqüències que, sobre la salut del seu fill, pugui comportar haver de suportar tant de pes.
El vicedegà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, Manel Domingo, afirma en una nota de premsa, que “el pes que els nens porten a les seves motxilles, incloent-hi el material escolar, no pot excedir del 15% del seu pes corporal”. Aquest consell és vàlid tan per a les motxilles d’esquena com per a aquelles que s’arrosseguen. El vicedegà afegeix que “en cas de no complir aquestes recomanacions, el creixement normal dels nostres fills pot veure’s afectat. A més, és especialment important en nens menors de 14 anys, però s’ha de tenir en compte que el creixement es perllonga fins més enllà dels 19 anys, per tant, la recomanació és extensiva a aquestes edats”.
Doncs bé, com veieu, és fins i tot saludable que en un futur pròxim puguem substituir els llibres de text impresos per un llibre electrònic de poc més de 300 grams.
Els departaments de govern implicats, juntament amb els centres educatius, la indústria editorial i les AMPA (Associacions de Mares i Pares d’Alumnes), haurien de començar -si no ho estan fent- a treballar en aquest sentit.
Van sorgint nous dispositius (e-book reader o, en català, lector de llibres electrònics), per a la reproducció de continguts digitals. Els e-book utilitzen una nova resolució d’alta tecnologia de pantalla (paper electrònic) que es veu i llegeix com si fos paper imprès i es pot llegir perfectament tot i rebent la llum del sol. Permeten afegir anotacions al text, editar, eliminar i exportar les teves notes. Disposen de zoom per canviar la mida de la lletra i poden emmagatzemar fins a 200 llibres en la seva memòria interna, a més, aquesta pot ampliar-se mitjançant targetes d’expansió.
Cal que les editorials de llibres de text mostrin una decidida voluntat per transferir els seus continguts als formats digitals, permetent la seva reproducció en unes condicions i preus raonables (s’eliminen costos de paper, impressió i distribució).
Es obvi que l’ajuntament de Palol de Revardit està sensibilitzat amb la creixent problemàtica ambiental i com a partidari d’un desenvolupament sostenible, mostra el seu compromís amb el medi ambient i creu en el reciclatge en  una forma de protegir-lo.
Després d’aquesta petita reflexió, hauríem que fer-nos varies preguntes:
On va encaminat el futur a les aules?
Té sentit a dia d’avui la planificació a llarg termini del reciclatge de llibres a l’escola?

Miquel Martínez Gifre
Regidor d’educació de Palol de Revardit

Llegenda de l'àguila daurada de Palol de Revardit

La vila de Palol de Revardit, té una torre gegantina que s’enfila cap
 al cel, i com una fada benefactora llença l’ombra protectora sobre masies
 i conreus.

D’aspecte auster i senyorial, dona prestigi a la vila i l’omple amb la fina elegància i del antic castell feudal.

Davant seu hi passaren senyeres i penons, senyors llegendaris, de noblesa  ancestral, ramaders i pagesia, soldats i bandolers, trobadors que feien poesia, traginers i gent de gran cabal.

Diu una llegenda molt antiga, que gairebé ningú pot recordar, que el noble Berenguer, que allí habitava, mimava i alimentava una cria d’àguila reial.

En fer-se gran i poderosa, volava majestuosa, vigilant les terres de Palol de Revardit, i quan baixava, en vol rasant, mostrava orgullosa el daurat plomatge que ornava el seu pit.

Va ser element de gran vàlua per a combatre malfactors,
bandolers i conqueridors, deslliurant també als vilatans de les temudes plagues dels rosegadors.

Va fer niu dalt del castell i allí va viure i va morir; i diu la llegenda, de transmissió oral, que l’esperit de l’àguila reial encara volteja pel cim de Palol, protegint amb el seu vol el màgic entorn natural, i també la torre de guaites, que fou símbol de noblesa a l’època medieval.

Us desitjo un any ple d’abundor i benaurances


Josep Martinez Cots