La imatge dels nostres fills carregant a l’esquena motxilles d’un pes considerable, és tan habitual, com els col·lapses circulatoris al voltant dels centres a l’hora d’entrada i sortida. Pocs són els pares que, en algun moment, no hagin temut per les conseqüències que, sobre la salut del seu fill, pugui comportar haver de suportar tant de pes.
El vicedegà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, Manel Domingo, afirma en una nota de premsa, que “el pes que els nens porten a les seves motxilles, incloent-hi el material escolar, no pot excedir del 15% del seu pes corporal”. Aquest consell és vàlid tan per a les motxilles d’esquena com per a aquelles que s’arrosseguen. El vicedegà afegeix que “en cas de no complir aquestes recomanacions, el creixement normal dels nostres fills pot veure’s afectat. A més, és especialment important en nens menors de 14 anys, però s’ha de tenir en compte que el creixement es perllonga fins més enllà dels 19 anys, per tant, la recomanació és extensiva a aquestes edats”.
Doncs bé, com veieu, és fins i tot saludable que en un futur pròxim puguem substituir els llibres de text impresos per un llibre electrònic de poc més de 300 grams.
Els departaments de govern implicats, juntament amb els centres educatius, la indústria editorial i les AMPA (Associacions de Mares i Pares d’Alumnes), haurien de començar -si no ho estan fent- a treballar en aquest sentit.
Van sorgint nous dispositius (e-book reader o, en català, lector de llibres electrònics), per a la reproducció de continguts digitals. Els e-book utilitzen una nova resolució d’alta tecnologia de pantalla (paper electrònic) que es veu i llegeix com si fos paper imprès i es pot llegir perfectament tot i rebent la llum del sol. Permeten afegir anotacions al text, editar, eliminar i exportar les teves notes. Disposen de zoom per canviar la mida de la lletra i poden emmagatzemar fins a 200 llibres en la seva memòria interna, a més, aquesta pot ampliar-se mitjançant targetes d’expansió.
Cal que les editorials de llibres de text mostrin una decidida voluntat per transferir els seus continguts als formats digitals, permetent la seva reproducció en unes condicions i preus raonables (s’eliminen costos de paper, impressió i distribució).
Es obvi que l’ajuntament de Palol de Revardit està sensibilitzat amb la creixent problemàtica ambiental i com a partidari d’un desenvolupament sostenible, mostra el seu compromís amb el medi ambient i creu en el reciclatge en una forma de protegir-lo.
Després d’aquesta petita reflexió, hauríem que fer-nos varies preguntes:
On va encaminat el futur a les aules?
Té sentit a dia d’avui la planificació a llarg termini del reciclatge de llibres a l’escola?
Miquel Martínez Gifre
Regidor d’educació de Palol de Revardit
No hay comentarios:
Publicar un comentario